Burgeri od sunčanica

Ljeto je iza nas, a velika vlaga u ranu jesen pogoduje rastu gljiva. Krenite u šetnju šumom i uživajte u branju ovih ukusnih i sočnih plodova. No, budite oprezni kako zbog neznanja ne biste jestivu gljivu zamijenili onom otrovnom.

Velika sunčanica (lat. Macrolepiota procera) je vrsta gljiva iz porodice pečurki (Agaricaceae). Velika sunčanica je jedna od najukusnijih gljiva koje rastu na našem području. Ima odličan okus i miris koji podsjeća na bademe, orahe ili lješnjake, pa se mladi plodovi mogu konzumirati i sirovi

Zovu je još i suncobran, šugavica, kišobran, srnjaki, kozara, štitarka, marela. Ubrajamo je u naše najveće gljive, raste diljem Europe, a možemo je pronaći u svijetlim listopadnim i mješovitim šumama, u grmlju, na travnatim površinama, uz rubove šuma i uz putove. Raste tijekom ljeta i u jesen, točnije od srpnja do studenog, u skupinama ili pojedinačno.

Razlikujemo više vrsta sunčanica – običnu sunčanicu, grbavu, oguljenu, kuštravu i otrovnu sunčanicu.  Otrovna sunčanica ili Macrolepiota venenata na središtu klobuka ima ljuske formirane u obliku zvijezde, a na prerezu je crvene boje. Ne raste u šumama, već je uglavnom možemo pronaći u cvijetnjacima, vrtovima i voćnjacima. 

Skoro sve sunčanice, osim otrovne, su jestive i vrlo dobre kakvoće. Kod svih vrsta trebamo koristiti samo klobuk jer je stručak dosta žilav i tvrd, osobito kod starijih primjeraka. Klobuk je u mladosti okrugao, koničan do jajolik, u obliku izdužene kugle ili jajeta. Zajedno sa stručkom djeluje kao batić, udaraljka za bubanj jer joj rubovi tada prianjaju uz stručak. Poslije se postupno otvara te konačno postaje raširen i izgleda kao kišobran. Naraste promjera 10-30 centimetara s izraženim tamnim i tvrdim ispupčenjem u sredini. Cijeli je prekriven velikim, smeđim ljuskama koje se na rubu smanjuju.

Stručak je bijele boje i gusto prekriven smeđim valovitim prugama. Dužine je do 40 cm, a širine svega 1 do 2 cm, to jest 4 cm u bazi zbog zadebljanja. Svoju punu visinu, stručak doseže i prije nego što klobuk poprimi plosnati izgled.

Zanimljivo je da je stručak šupalj, ali u isto vrijeme i tvrd i žilav zbog čega se ne jede. Na dnu je gomoljasto zadebljan, a na vrhu ima deblji prsten s rastrganim rubom koji je pomičan na dodir.

Velika sunčanica je jedna od najukusnijih gljiva koje rastu na našem području. Ima odličan okus i miris koji podsjeća na bademe, orahe ili lješnjake, pa se mladi plodovi mogu konzumirati i sirovi. Starije plodove ipak treba termički obraditi. Možemo ih peći ili pohati, pirjati, peći na roštilju, ali kuhanje nije preporučljivo jer se u tom slučaju raspadnu. 

SASTOJCI:

  • 4 velike sunčanice
  • 1 veća kapula
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 bjelanjka
  • krušne mrvice (koristla sam zobene pahuljice)
  • 2-3 žlice soja sosa
  • sol
  • papar
  • 2 žlice maslinovog ulja

PRIPREMA:

  • Kapulu, češnjak i sunčanice narezati na sitno, dodati bjelanjke i začine te dobro promiješati (ja sam sve ubacila u multipraktik i miksala), dodati krušne mrvice da se smjesa stisne. Oblikovati burgere, staviti na lim za pečenje i peći na 180C oko 30 minuta.
  • Gotove burgere možete poslužiti uz povrće, uz neki umak, kao zamjenu mesu ili ubaciti u hamburger.

Dobar tek!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑