Proljeće je idealno vrijeme za branje samoniklog bilja, bilo da će te ga koristiti za jelo ili u ljekovite svrhe. Jedna od tih biljaka je i kopriva. Prva pomisao koja ide uz koprivu je žarenje, no ona je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Blagotvorno djeluje na cijeli organizam i bilo bi šteta ne ubrati mlade izdanke.
Ja je berem i sušim za čaj ili ubacim u smoothie, a spekla sam i ovaj kruščić, koji je odličan. Jeli smo ga uz kajganu sa šparugama.
SASTOJCI:
- 150g pirovog brašna
- 150g pšeničnog brašna
- 50g mlade koprive
- 1 suhi kvas
- žličica soli
- 2dl mlake vode
PRIPREMA:
- Vrhove mlade koprive oprati i ocijediti, usitniti u sjeckalici
- Pomiješati suhe sastojke, umiješati usitnjenu koprivu
- Dodati vodu i zamijesiti glatko tijesto
- Pustiti da se diže oko sat vremena dok se tijesto ne udvostruči
- Kada se tijesto diglo, premijesiti i staviti u kalup za kruh
- Staviti kruh u hladnu pećnicu koju upalimo na 160C, kada postigne odgovarajuću temperaturu upaliti ventilator i peći kruh oko 30 minuta
Dobar tek!
Leave a comment