Kruh s koprivom

IMG_5375

Proljeće je idealno vrijeme za branje samoniklog bilja, bilo da će te ga koristiti za jelo ili u ljekovite svrhe. Jedna od tih biljaka je i kopriva. Prva pomisao koja ide uz koprivu je žarenje, no ona je jedna od najljekovitijih biljaka na svijetu. Blagotvorno djeluje na cijeli organizam i bilo bi šteta ne ubrati mlade izdanke.

Ja je berem i sušim za čaj ili ubacim u smoothie, a spekla sam i ovaj kruščić, koji je odličan. Jeli smo ga uz kajganu sa šparugama.

IMG_5366

SASTOJCI:

  • 150g pirovog brašna
  • 150g pšeničnog brašna
  • 50g mlade koprive
  • 1 suhi kvas
  • žličica soli
  • 2dl mlake vode

IMG_5318

PRIPREMA:

  • Vrhove mlade koprive oprati i ocijediti, usitniti u sjeckalici
  • Pomiješati suhe sastojke, umiješati usitnjenu koprivu
  • Dodati vodu i zamijesiti glatko tijesto
  • Pustiti da se diže oko sat vremena dok se tijesto ne udvostruči
  • Kada se tijesto diglo, premijesiti i staviti u kalup za kruh
  • Staviti kruh u hladnu pećnicu koju upalimo na 160C, kada postigne odgovarajuću temperaturu upaliti ventilator i peći kruh oko 30 minuta

IMG_5319

IMG_5372.JPG

Dobar tek!

Leave a comment

Blog at WordPress.com.

Up ↑